Att förbättra sin livsstil - Camilla Stavem och hennes resa

Ännu en vecka har gått utav 12 veckors programmet med Skynda långsamt och även om jag märker förändringar så är dem inte tillräckligt stora för att den otåliga själen som jag är ska vara nöjd vilket gör att mentorskapet ifrån Anders varit bland det viktigaste dessa veckor.

Det är så inpräntat djupt inom oss ifrån medier att viktnedgång ska gå fort, det ska vara snabba lösningar och rubriker som ” tappade 15 kg på 2 månader” blir allt mer vanliga. Får vi någonsin läsa om dem som gick upp direkt i vikt så fort dem började falla tillbaka till gamla vanor för att dem skaffat snabba lösningar och inte en levnadsstil? Eller dem som fick ätstörningar på grund av att dem fortsatte leva efter de extrema dieterna som är till för kortvariga lösningar? Jag får gång på gång påminna mig själv om att vi jobbar mot välmående, inte någon quick-fix och jag tänkte därför påminna er andra om det. Vad gör ni varje dag för att komma ett steg närmare ett hälsosammare liv? Hur ligger ni till i de olika områdena vi ska fokusera på tillsammans på skynda långsamt?

Såhär ligger jag i de fem områden som Anders gett oss att fokusera på:

Kost – Min kost har garanterat blivit bättre. Jag och Anders jobbar framförallt med min relation till mat och att få i mig allt jag borde äta. Jag har alltid tyckt det är jobbigt att äta mycket och har därav aldrig ätit tillräckligt och därför småätit en hel del, det har helt enkelt bara känts fel att äta massor mat när man vill gå ner i vikt. Sedan jag började denna resa med skynda långsam har jag inte bara börjat äta rätt och tillräckligt mycket för att bli mätt men dessa rutiner har även bidragit till att jag inte lika ofta är hungrig vid 15.00 tiden och behöver ta det där mellanmålet som tidigare var ett måste.  Denna vecka har jag även fått två nya rutiner: Fullkorn och 20-30 g proteiner per måltid och även dessa börjar ta del av min vardag.

Träning  – Den envisa förkylningen håller i sig… Det är inte så att jag är sjuk men varje morgon vaknar jag med ont i halsen och jag kan verkligen känna att det ligger något i kroppen. Trots detta har min envishet fått mig att träna två gånger föregående vecka, tog två lugna pass på gymmet med mest styrka och ytterst lite kondition. Under helgen kände jag mig bättre så söndagens spenderades i löpspåret i strålande sol och -5 grader. Uppfriskande kan jag lova er.

Fysiskt aktivitet – Jag har börjat bära ett aktivitetsband. Detta för att hålla koll på att jag rör mig mer dagligen då det inte blir så mycket som man önskar sig med ett kontorsjobb. Därför har jag börjat förbättra dem små sakerna i vardagen: Ta trappan i stället för hissen, hoppa av ett stopp innan jobbet och gå sista biten och välja att promenera när möjlighet finns.

Sömn – Sömnen har garanterat förbättras den senaste veckan. Innan brukade jag vakna flera gånger på natten och hade svårigheter att sova mer än 6h  men nu ligger jag i sängen 21-22 tiden utmattad och somnar innan huvudet nått kudden. I helgen kom jag på mig själv med att sova 12h per natt, vilket var väldigt uppfriskande. Det gav mig inte bara mer energi men förbättrade förkylningssymtomen och hur jag mått mentalt. Ger mig själv en klapp på axeln.

Stresshantering –  Detta måste då vara den svagaste punkten för mig. Jag vill så gärna göra allt på samma gång och som att det inte vore nog så är vill jag göra det på det bästa sättet möjligt. I min värld har det aldrig funnits något som är halvklart eller någorlunda bra utan allt ska måste vara perfekt för att jag ska vara nöjd. Detta har självklart bidragit till otroligt mycket stress vilket varit en utav mina svagheter som jag arbetat på under de senaste veckorna och mot min förtjusning så blir det bättre och bättre och jag lär mig sakta men säkert att andas och ta en sak i taget.

Så jag avslutar denna vecka med något som en klok man en gång sa ” You have to fight through some bad days to earn the best days of your life”. Nu kämpar vi oss vidare till nästa vecka tillsammans! 

Jag och min Sambo på vår söndags springtur.

 

Camilla Stavem

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: