3 måltider per dag, en vana som är enkel och effektiv att följa.

Uppnå kaloriunderskott med vanor

Alla dieter och kostupplägg vars avsikt att minska fett och på så vis minska vikten hos en individ baseras alla på samma grund. Tanken är att på olika sätt uppnå en energirestriktion, där individen som följer dieten eller kostupplägget strävar efter att äta mindre mängd kalorier än vad som behövs för att underhålla kroppen och dess aktivitetsnivå. Detta kan uppnås på många olika sätt, vanligt är att utesluta vissa livsmedel, hela kategorier av livsmedel eller att räkna kalorier. Det är idag också vanligt att fasta i delar av dagen eller hela dagar, för att kunna äta mer normalt resten av dagen alternativt övriga dagar. 

För att bibehålla en förändrad kroppskomposition så är det viktigt att ha lärt sig av tiden det tog att genomföra förändringen. Att komma ut med nya verktyg, förhållningssätt och vanor. Något som många av dessa dieter och upplägg saknar, det är inte hållbart att utesluta stora kategorier av livsmedel resten av livet. Du kan läsa mer om risk med restriktioner i tidigare blogginlägg: Strik kosthållning och överätning, Du förtjänar inte att unna dig, varför?, Kolhydrater gör dig tjock, eller?, sockerberoende, finns det?. Detsamma gäller för dig som räknar kalorier, visst, det lär dig vad mat innehåller, något som är superbra att kunna. Däremot så är det inte hållbart att alltid väga och mäta maten, precis som andra upplägg är det enkelt att bli fanatisk och gå till överdrift. 

Att räkna kalorier är dock något jag kan anse att dem flesta borde göra under en begränsad tid av sitt liv, av just den anledningen att du lär dig vad maten innehåller och du ser snabbt vad som är bättre och sämre alternativ att äta. Men då under en begränsad tid. 

Hur tänker vi?

Vi tror på arbetssätt som är hållbara, baserade på forskning och välbeprövade metoder. Vi vill hitta förhållningssätt som är enkla för klienter att applicera och bibehålla och som samtidigt är effektiva. Som jag tidigare nämnde i texten är det viktigaste för att uppnå en minskning av fett i kroppen att du äter mindre mängd kalorier än du gör av med. Detta kan uppnås på många sätt som alla leder till samma resultat. Däremot så är inte alla lika applicerbara på alla livsstilssituationer eller platser du befinner dig på. Livet förändras, det går ibland snabbt och då är det viktigt att de verktyg du lagt ner tid på att lära dig är enkla att bibehålla och ta mig dig in i nästa situation. Här är den största bristen med de flesta dieter som du kan läsa om på "nyhetssidor" och sociala medier. 

Hur tänker vi för att uppnå kaloriunderskott?

Vi använder flera vanor och beteenden, som är enkla att applicera på din vardag för att uppnå detta. En av de grundläggande vi använder är att du ska äta 3-4 måltider per dag. Som mål räknar vi all mat, dryck, snacks osv som innehåller en del kalorier. Dvs dricker du en Pepsi Max som innehåller 1kcal på 33cl kommer det inte räknas som en måltid. Men dricker du en vanlig pepsi som innehåller ca 120kcal på 33cl räknas det absolut som en måltid. 

Det vill säga, vi rekommenderar dig att äta 3 måltider per dag, t.ex. frukost, lunch och middag. Om du däremot är väldigt aktiv, har orimligt långt mellan 2 måltider eller av annan anledning upplever att du behöver ett mål till finns ett fjärde att tillgå. Detta kan vara en stor omställning för många då att småäta (en kaka till kaffet, en frukt på rasten, en latte på eftermiddagen) räknas som en måltid och då försvinner din dagsbuffert ganska snabbt. 

Denna vana är främst till för att få bort småätande, men den är också till för att du ska lära dig att lyssna på din kropp, förstå hur signalerna hunger och sötsug skiljer sig. Det frisätter även mycket tid till annat, du behöver inte hela tiden tänka på vad du ska äta, och du får enkelt i dig den mängden mat du behöver för att fungera. 

Nej, du behöver inte äta oftare

Nej, du behöver inte äta 5-6 måltider per dag.
Nej du behöver inte äta var 2-3 timme.
Nej ditt blodsocker kommer inte vara en yoyo om du inte äter oftare.

Det är snarare så att din kropp kommer fungera väldigt bra under dessa förutsättningar, att äta 3 måltider per dag kommer vara en omställning, men därefter kommer det vara en frihet. Vi har coachat flera skeptiker som efter någon vecka upptäckt hur fantasiskt och enkelt det är. Att hålla dig till 3-4  måltider per dag är en av vanorna våra klienter vanligtvis får börja med, tillsammans med att varje måltid ska innehålla grönsaker eller frukt.

Relaterade inlägg
Inge relaterade inlägg.

Anders Björk

En hälsoälskande tekniknörd som är beteendevetare, Personlig tränare och kostrådgivare.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: