- in Blogg , Lunch/Middag , Recept by Anders Björk
Laxburgare - Hälsosam snabbmat
En burgare känns aldrig fel, inte för mig iaf. Däremot associerar många en hamburgare med skräpmat, vilket inte behöver vara fallet! Här följer ett recept på en god och hälsosam burgare som du kan variera efter smak.
Ingredienser - ungefärliga mängder för 1 burgare
- 1 bit Lax
- 1 Burgarbröd (jag använder Max Friscobröd)
- en näve bladspenat
- 1-2 Tomater
- 2 msk Kvarg (jag använde arlas lättkvarg)
- 1 msk yellow mustard (Senap)
- 1-2 tsk olivolja
- Dill
- minimorötter eller 2 Morötter i bitar
- 1 Vitlöksklyfta
- Persilja
Laxen
Sätt ugnen på 150 °C
- Salta laxen ordentligt
- Sätt in i ugnen ca 15-25min
Om du försiktigt rör laxen med ett finger eller verktyg och den faller isär så är den färdig.
Dressing
Blanda kvargen med senap, lite av olivoljan, salt och dill.
Tillsätt mängder efter smak.
Morötterna
- hetta upp en stekpanna
- Tillsätt valfri mängd olja/smör att steka i
- Släng i morötterna och stora bitar av vitlök
- Fräs tills morötterna börjar mjukna
- Salta och tillsätt hackad persilja
Sätt ihop din burgare
Jag började med en ordentlig klick av dressingen, följt av spenat och två skivor tomat. Därefter delade jag på min lax i två och la på tomaterna och sedan placerade jag på locket.
Till burgaren så gjorde jag i ordning en sidosallad (spenat, tomat, paprika, balsamico vinäger, lite olivolja). Sedan la jag de stekta morötterna på salladen.
Mycket enkelt, smidigt och gott!