Julen och all dess mat - Skynda Långsamt
December 22, 2016

Julen och all dess mat

Får du också panik över julmat?

Julen är fantastisk på många sätt, det är en tid för familj och vänner. En tid då de flesta kan få helt ledigt eller iaf delvis ledigt och prioriterar att spendera tid med sina nära och kära. Man samlas, umgås och förhoppningsvis har det trevligt. Något jag älskar med julen är att man samlas, ofta hela familjen och lagar mat tillsammans. Det är iaf så vi ofta gör i min familj, relativt tidigt på morgonen samlas vi och käkar frukost för att sedan börja fixa julmaten. Där förbereds all möjlig mat och vi har nästan alltid nya inslag på julbordet. Något vi också är duktiga på är att både fixa och äta kakor, julgodis och annat sött. Vilket i min familj kan gå till stor överdrift, vilket jag vet att vi inte är ensamma om. Därför kommer här 4 tips för att få en balans kring julmaten.

Hur såg en jul ut när jag växte upp?

Det börjar nästan alltid med en stor gemensam frukost i vår stuga, därefter hängde jag och min kusin ofta med morfar ut i skogen och letade julgran. Undertiden så var köket fyllt av familjemedlemmar, värme, glädje och dofter som spred kärlek. När vi kom tillbaka så hjälpte vi morfar att sätta upp granen för att sedan klä den med julpynt. När det var färdigt så blev det ofta någon form av förmiddagsfika för att sedan hjälpa till i köket eller att fixa julstämning på något annat vis. När allt var färdigt så serverades ett stort julbord med jansson, potatis, bruna bönor, köttbullar, prinskorv, julskinka, sill och mycket annat som hör till det traditionella julbordet. Efter julbordet så startades Kalle Anka där det också bjöds på julgodis, vilket plockades fram redan vid julbordet. När Kalle Anka var slut så var det dags för det bästa… julklapparna! Under julklappsutdelningen så fanns det julgodis, nötter och julmust tillgängligt. Varefter det bjöds på tomtegröt (risgrynsgröt), med julskinka, smörgås och mer julmust. Efter middagen så bjöds det på mer julgodis.. det är ju trots allt jul.

För mig är det en normal jul…

Jag blir fylld av kärlek när jag tänker på julen i min barndom, familjen och släkten samlades, mycket mat och alla vuxna hade tid att umgås. Men nu när jag vuxit upp så kan jag se tillbaka på det med lite fundersamhet. Dagen börjar med mat, fortsätter med mat och skräp för att sedan fortsätta med skräp och mer mat. I det stora hela är julmat fantastisk mat, vällagad och proteinrik tillsammans med mycket grönsaker (iaf i min familj). När jag pratar med vänner och klienter så märker jag att så inte alltid är fallet. Vissa har aldrig hört talas om grönsaker vid julbord, andra har högar med julgodis, godis, kakor, bakelser framme över hela dagen. Förutom dessa sötsaker så flödar det sockersötad julmust, öl, vin, sprit och allt vad det innebär. Många upplever inte heller samma kärlek till matlagningen som jag gör, inte heller kärlek kring det runt. Istället upplever de en stress över att de inte hinner laga maten, hinner inte handla, hinner inte baka, hinner inte umgås med barnen, hinner inte… hinner inte…

Helt sjukt!

Julen är för mig en fantastisk högtid fylld av kärlek, glädje, god mat och gemenskap. Denna hetsätning tillsammans med stress är sorgligt. Förutom att folk mår dåligt av stress inför jul så mår de dåligt efter jul för att de ätit så mycket ‘mat’.

Slappna av! Njut av gemenskapen och fixa allt tillsammans! Dela inte upp vem som gör vad, utan gör allt tillsammans, spendera tiden tillsammans och bygg upp en fantastisk upplevelse. Det är det mest fantastiska du kan ge de du älskar.. din egen tid! Barnen kommer inte att komma ihåg vilken julklapp de fick, de kommer komma ihåg allt ni gör tillsammans. Upplevelsen av att bygga en underbar julmiddag.

Bilden ovan är från mitt julbord 2015

Ang hetsätningen

För det första så måste det förtydligas att du inte kommer bli tjock av att äta väldigt mycket mat under 1 dag. “Men jag går alltid upp i vikt över jul”.. det kan stämma men du kommer även gå ner det efter jul, den mesta vikten du lägger på dig är mat i dina tarmar och vätska du binder i kroppen. Detta kommer på några dagar balanseras och återställas. Om du dock som många andra firar jul på 2, 3 eller kanske fler ställen så behöver du kanske börja tänka dig för. Därför kommer här 4 enkla tips för att få en bra kontroll på julmaten och samtidigt få njuta till fullo!

1. Begränsa antalet måltider.

Största problemet med julhelg och liknande högtider är att tillgången av mat, godis, kakor osv är konstant. Det är väldigt mycket småätande och fikande. Vad du istället kan göra är att begränsa när du äter. När du väl äter något så ät mat (frukost, lunch, fika, middag osv.). Vad det innebär är då att du undviker att småäta mellan måltiderna, undvik julgodiset som står framme, undvik att dricka julmust hela dagen. Ta istället ett glas julmust till maten och någon god julgodis till maten. På så vis begränsar du väldigt mycket tid som du annars spenderar med att småäta.

2. Ät grönsaker till varje måltid.

Se till att ni har någon eller några former av grönsaker på julbordet! Det är ett fantastisk sätt att få till en bättre näringssammansättning men det kommer även få dig att äta mindre total energi över dagen. Frukost, lunch, fika, middag, alla måltider bör innehålla någon eller några former av grönsaker. Rödkålsallad, grönkålsallad, brysselkål eller något annat.

3. Undvik överdrivet med julgodis.

Om du har lyxen att bestämma vad som ska serveras så begränsa urvalet av julgodis. Se till att ni enbart serverar en eller två favoriter istället för att baka eget, köpa godis, servera efterrätt och nötter. Genom att begränsa urvalet så minskar det även det totala intaget över julen. En bonus blir att det slipper finnas tillgängligt i frysen ett par veckor framöver. Jag vet inte med er… men står det en skål godis, en burk pepparkakor, mozartkulor, knäck, ischoklad och skumtomtar framme så slinker det ner mer sånt än man egentligen är sugen på. Men det kanske bara är jag?

4. Tillåt dig att njuta på julen.

Julen borde enligt mig vara en fantastisk helg fylld av kärlek och gemenskap… vilket du kanske lagt märke till att jag anser den vara? 😉 Julfirande innebär inte att man ska äta i 16 timmar, det innebär att man spenderar tid tillsammans. Som jag skrev innan kommer dock inte det du gör under 1 dag påverka din kroppssammansättning enormt mycket. Ta av allt du känner att du verkligen vill ha, men försök hålla någon form av restriktioner så kommer dina känslor efteråt vara mycket skönare.

Hoppas att denna text kan bidra med någon form av lugn och klarhet för er.

God Jul

Önskar Anders & Skynda Långsamt

Relaterade inlägg
Inge relaterade inlägg.

Anders Björk

En hälsoälskande tekniknörd som är beteendevetare, Personlig tränare och kostrådgivare.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: