Vad hade du fyllt ditt liv med om du fick en miljard? en filosofisk fråga.

Vad hade du fyllt ditt liv med om du fick en miljard?

Vad jag hade fyllt mitt liv med om jag fick en miljard är en intressant fråga som verkligen får mig att reflektera över vad som är viktigt i livet. Det mest uppenbara som dyker upp är allt materiellt man skulle köpa, men frågan blir först intressant efter det.

– Vad hade du gjort om dagarna?
– Vilka människor hade du fyllt din tid med?
– Hur hade du prioriterat din hälsa?
– Hur hade du prioriterat vad som är viktigt i livet?

– Vad hade jag gjort om dagarna?

Jag har en ideologi som går emot vad många av dem jag känner tycker. Jag vill alltid jobba… Mitt främsta mål med livet är att bygga upp en arbetssituation som främjar mitt välmående och som ger mig känslan och behovet av att alltid jobba. Alltså bygga upp ett arbete för mig själv som jag aldrig vill vara ledig ifrån, aldrig sluta jobba. Som jag ser på det idag innebär det att jag fyller min vardag med meningsfullt och varierat arbete. Vad exakt det innebär kommer jag förhoppningsvis att återkomma med om några månader? år? eller kanske decennier. När jag uppnår denna dröm spelar mindre roll, det viktiga är att jag hela tiden har det i tanken och strävar efter att arbeta med något jag mår bra av, något som inspirerar mig och som jag anser vara meningsfullt.

Hur långt ifrån det är jag idag?

För att vara helt ärlig så är jag på helt rätt bana. Min vardag och mitt arbete är väldigt varierat och jag träffar hela tiden nya människor. Dessa människor får jag på ett eller annat sätt hjälpa till ett högre välmående. Om detta välmående är en bättre fysisk hälsa i form av kondition, styrka, stabilitet, balans, koordination, explosivitet, bättre sömn, mindre smärta, viktnedgång. Eller om det innebär en bättre psykisk hälsa i form av bättre stresshantering, bättre självkänsla, bättre självförtroende spelar mindre roll. För det som genomlyser allt mitt arbete idag är att jag på ett eller annat sätt centrerar andras välmående och hälsa i mitt liv och att jag gör allt jag kan för att förbättra deras förutsättningar. I och med detta arbete så får både jag och dem en otrolig utveckling på många plan. Hittills har ingen jag hjälpt och stöttat haft samma förutsättningar, samma mål, samma visioner eller samma drömmar. Det är precis det som gör arbetet så fantastiskt, jag lär mig hela tiden av andra och jag får möjligheten att sprida det vidare.

– Vilka människor hade du fyllt din tid med?

Det här kan vara den enklaste men också den svåraste frågan… iaf för mig själv. Jag bor 6 timmar bort från min familj och har därför relativt begränsad möjlighet att träffa dem ofta. Så även om jag skulle försökt träffa dem så ofta det är möjligt (vilket jag redan gör idag), så tror jag att en mer ekonomisk frihet skulle innebära mer resor till familjen. Vilket är en ganska jobbig insikt eftersom ekonomin egentligen inte är hindret utan det är prioriteringen av ekonomin som är problemet. Jag är i skrivande stund uppbokad varje helg 2.5 månad framåt. Vilket är en otroligt begränsande faktor när det gäller möjligheten att hälsa på familjen. Som tur är så har jag en mor som försöker hälsa på 3-4 gånger per år.

Förutom familjen, hur hade jag prioriterat?

Jag har dock lyckan att ha en fantastisk sambo som finns nära mig. Hon stöttar, peppar och stärker mig dagligen. Jag känner dock själv att jag hade kunnat leverera mer tillbaka. Idag är det väldigt mycket prio på mitt eget välmående, min karriär, min träning. Även om hon får mycket utrymme så känner jag mig ibland otillräcklig. Något jag tror fler än jag kan känna igen sig i. Jag kan ärligt erkänna att om jag hade fått en miljard idag, så hade jag helt klart prioriterat henne ännu mer. Vilket är en stor insikt som kommit till mig mer och mer de senaste månaderna. Att prioritera henne mer behöver inte betyda mer tid, utan att när vi faktiskt spenderar tid tillsammans så är jag helt närvarande. Något jag försöker jobba mer i många situationer. Jag lämnar oftare telefonen längre ifrån mig, försöker hålla den på flygläge lite oftare och inte hålla på med allt annat.

Familj och sambo, vänner då?

Jag har lyckan att ha väldigt mycket bra människor kring mig som betyder otroligt mycket för mig. Många av dem träffar jag inte i närheten av så ofta som jag vill. Speciellt mina vänner från Eskilstuna, staden där jag är uppvuxen och nu bor långt ifrån. Dem i Halmstad har jag dock blivit bättre på att träffa. Jag försöker där att kombinera nytta med nöje. Det blir ofta att jag träffar dem och tränar, att vi går på bio eller bara har en trevlig kväll med rödvin och god mat. Något som helt klart skulle kunna bli mer, men samtidigt så är jag otroligt lycklig över det som jag får till.

– Hur hade du prioriterat din hälsa?

Om jag fick drömma om ett perfekt liv så hade jag påbörjat min dag långsamt. Jag hade vaknat till doften av nybryggt kaffe och njutit av mitt kaffe i lugn och ro samtidigt som jag på något sätt inspireras. Om det är i form av en bok, föreläsning, text eller på något annat sätt spelar mindre roll. Någon form av positiv inspiration tror jag är ett bra sätt att starta dagen. Kort därefter så hade jag utövat lite yoga, mediterat och motionerat på något sätt. Motionen skulle kunna vara på en cykel, promenad, joggingtur eller på annat sätt få igång kroppen. Efter morgonrutinen så hade jag gärna arbetat några timmar för att sedan få till ett bra träningspass där jag får utmana mig på olika sätt. För att sedan på kvällen meditera igen innan sängdags och sedan få en lugn och harmonisk sömn i 8-10 timmar.

Ett mycket bra sätt att förbättra sin psykiska hälsa och välmåendet överlag är att meditera. Det hjälper till att stärka din självkänsla, sänka stressnivåer, förbättra koncentrationsförmågan, bättre fokus, sorterar tankar och framförallt så innebär det personlig utveckling. Passa på att få in några minuter varje dag, kan rekommendera appen 'headspace' som är guidad meditation 10minuter per dag. Något alla kan få till oavsett var man är. Perfekt att använda på tåget, bussen, kontoret eller hemma. Kom ihåg att energi kommer inifrån, ta hand om din insida så du orkar stödja andra. #skyndalångsamt #skyndalangsamt #meditation #personligutveckling #stresshantering #byggsjälvkänsla

A post shared by Skynda Långsamt (@skyndalangsamt) on

Varför gör jag det inte idag?

Det är den frågan jag ställde till mig själv förra veckan… Jag ser inga hinder till att fullfölja min dröm av en bra livsstil. Det är inte ekonomiska hinder, det finns inget “om jag bara”, eller “ifall jag hade”, eller “om jag kunde”. Genom den insikten så blev det relativt enkelt att gå upp på morgonen, sätta mig på min motionscykel och slå på en TED talk. På så vis har jag börjat bygga upp mina rutiner precis som jag vill att dem ska vara. De blockeringar och ursäkter jag tidigare haft försvann illa kvickt när jag väl började reflektera över min vardag och mina möjligheter. Innan jag ska sova så ligger jag på en spikmatta 10-30 minuter (känns alltid som 30minuter men tenderar oftare att vara 10minuter). Spikmattan kanske inte har så många direkta effekter på kroppen, men vad det får mig att göra är att slappna av, sluta tänka och verkligen vara i nuet. Det får mig helt enkelt att varva ned så att min kropp förbereder sig för en god natts sömn.

– Hur hade du prioriterat vad som är viktigt i livet?

En ganska enkel fråga egentligen, dem flesta av oss har någon gång tänkt tanken “om jag bara hade X så skulle jag göra Y”. Det är en ganska skön tanke och känsla, för vad det egentligen innebär är att vi stärker vårat ego. Alla former av ursäkter som är i den formen innebär att vi skyddar oss från att vara sårbara. Vi skyller ifrån oss på vår situation som är ett hinder för våra mål. Men ifall man verkligen reflekterar över livet så är hindret sällan ett faktiskt hinder. Utan det som hindrar oss från att nå våra drömmar, mål och visioner är våra ursäkter. “Jag hinner inte träna för att jag har 4 barn och jobb”, “jag kan inte sova 6-8 timmar per natt för att jag jobbar mycket”, “jag kan inte äta hälsosamt för att jag hinner inte laga mat”. SKITSNACK! Tiden finns, du har alla möjligheter i världen, speciellt om du bor i Sverige. Visst, det är lättare för vissa än för andra, men vad gör det?

Vad hade jag prioriterat?

Jag hade utan tvekan prioriterat min hälsa, mitt välmående och mina närstående. Jag hade också prioriterat min karriär, mitt yrke och andras välmående. Ifall jag hade fått en miljard idag så hade jag också köpt ett hus, bil, resor osv. Men det är inte vad som fyller mitt liv med glädje. Det är inte från materiella ting som jag kommer finna mitt välmående… Det är genom att ta hand om mig själv och min hälsa som jag kommer finna den glädje, den energi och den motivation jag suktar efter. En miljard hade inte förändrat någonting av det… Visst det hade löst många av mina problem och en hel del stress i min vardag. Men jag är helt ärlig när jag samtidigt påstår att det inte hade gjort mig lyckligare. Vad det istället hade gjort är att bedöva mina känslor så jag inte längre är lika medveten om hur dålig min hälsa är. Jag hade fyllt mitt liv med aktiviteter, med materiella ting och resor. Men jag är tveksam om en bättre ekonomi hade gjort mig mer närvarande och mer uppmärksam på allt underbart i mitt liv. Men vad vet jag?

Hur hade du tänkt?

Kommentera gärna nedanför hur du hade förändrat ditt liv. Du kanske inte håller med mig alls utan har en helt annan idé och tanke. Dela gärna med dig av den!

 

Anders Björk

En hälsoälskande tekniknörd som är beteendevetare, Personlig tränare och kostrådgivare.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: