- in Blogg , Reflektioner by Anders Björk
Diethets och sunda värderingar
Socker är livsfarligt!
Gluten gör dig sjuk! fett är dåligt för ditt hjärta! kolhydrater gör dig fet! kött ger dig cancer! mjölkprodukter försämrar din hälsa! eller? Diethets och andra värderingar/ideologier är ofta trams.
Påståenden som ovan är i min åsikt farliga och väldigt ofta felaktiga. Ibland används dem för att göra väl, men ofta så leder det bara till problem hos folk som redan har problem med sin relation till mat. Ät inte gluten! ät inte socker! ät inte feta produkter! ät inte kött! ät inte mjölkprodukter! Kolhydrater är farligt!
Vad ska jag äta då?!
Det är lite den tanken som enkelt kan komma upp när man söker runt på nätet efter “vad är det bästa sättet att äta?”.
Ett problem som jag ser är att vi generellt vill veta om något är bra eller dåligt… vilket det sällan är i praktiken. När det kommer till kost, träning eller generell hälsa så finns det väldigt sällan svar på om något bör hamna i kategorin bra, eller kategorin dåligt. Vad det handlar om är att beroende på kontext så är olika saker bra, dåliga eller helt enkelt varken eller. Ofta använder samma personer argument kring “behov” när de blir ifrågasatta. “Behöver vi äta socker?”, “behöver vi äta gluten?”, “behöver vi äta mjölkprodukter?”, “behöver vi äta kolhydrater?”… Svaret på frågan är i 9 fall av 10 nej… Men att inte behöva något är inte det samma som att det borde undvikas. Vi behöver inte borsta tänderna… men det är antagligen ett bättre val att bortsta tänderna än att inte göra det. Vi behöver inte tillaga kyckling innan vi äter det… även detta kan vara en god idé att göra. Vi behöver inte tänka på tekniken när vi tränar… men ändå så anser jag det vara viktigt.
desto mindre kunskap vi har om ett område desto lättare blir det att felkategorisera något till att vara bra/dåligt eller kanske till och med farligt. Vad det också leder till är att personen som påstår något felaktigt kan göra skada hos personen som lyssnar. Om det är fysiologisk eller psykologisk skada spelar mindre roll, för båda leder till en negativ effekt.
Så vi kan inte påstå att något är dåligt/bra?
Det kan vi göra.. och det borde vi göra. Men skillnaden är i hur vi uttrycker det, i vilken kontext, på vilket sätt och till vilken grad. Jag kan på rak arm påstå att fullkornsprodukter, grönsaker, frukt, fettsnåla proteinkällor och vegetabiliska fettkällor är riktigt bra livsmedel att basera majoriteten av sin kost på. Detta råd skulle leda till att många av våra livsstilsrelaterade problem antagligen skulle minska. Vad det dock inte antyder någonstans är att några livsmedel är dåliga eller att några livsmedel är farliga. Något som vi dock vet är positivt för hälsan är mängden fibrer, vitaminer och mineraler i din kost samt att det är klokt att inte ligga på för högt energiöverskott.
Så ska alla äta som du säger?
Nej.. Det finns väldigt många vägar till Rom som man brukar säga. Men skulle en frisk person följa de råden jag la fram så hade den generella hälsan blivit mycket bättre. Att främst hålla sig till fullkornsprodukter innebär att det finns utrymme för andra produkter också. Det innebär att man inte behöver utesluta något specifikt livsmedel utan innebär istället restriktioner i sin vardagliga kosthållning. Det innebär inte att vi aldrig kan äta en bulle, eller att vi aldrig kan äta socker, eller att vi aldrig kan äta fläskkarré. Det innebär att vi till vardags väljer lite klokare alternativ. Bönor, kycklingfilé, vit fisk och andra liknande alternativ. Det innebär att vi oftare väljer råris, fullkornsbulgur och rotfrukter framför vitt ris. Det innebär att vi oftare använder vegetabiliska oljor än vi använder smör. Vad det dock inte antyder är att smör är farligt, vitt ris är dåligt eller att socker gör dig fet.
Problemet med att svartmåla livsmedel
Det största problemet med att svartmåla livsmedel är just att vi skapar ett negativt förhållande till vår kosthållning. På sikt riskerar vi att må dåligt den gången vi väljer att äta något som inte faller in i vår ideologi. Det skapar ett behov att rättfärdiga vårat val med en pizza en lördagkväll, ett glas vin på helgen eller att vi känner oss duktiga när vi väl äter grönsaker.
I dagens samhälle så får vi fler och fler som upplever problem med hur dem ser ut, fler som mår dåligt över sin kropp, sin hälsa och vad dem äter. Skynda Långsamt som idé är här för att hjälpa och stötta individer som känner igen sig i något av det jag skriver. Om du är en person som ibland mår dåligt över dina matval, känner dig osäker i din kropp eller upplever en avsaknad av balans så finns det stöd att få. Vår vision är att skapa en trygghet i sig själv, en trygghet i sin kropp och ett sunt förhållande till mat. Ta kontakt med Skynda Långsamt om du är intressera av att veta mer hur coachingen går till.