Sockerberoende, finns det? - Skynda Långsamt

Sockerberoende, finns det?

Ett ämne som flera klienter nämnt senaste tiden. Vanligtvis så går dem i linje med dessa:
– “Jag äter godis för att jag är sockerberoende”
– “Jag kan inte motstå för att jag är beroende”
– “Jag vill inte äta godis, men jag är beroende”
 

Det finns flera problem med dessa och liknande påståenden. I detta inlägg kommer jag lyfta flera av anledningarna till varför det är ett problem. Denna text skrivs fullt medveten om att den kommer irritera vissa, glädja andra och vara stötande mot några.  Men sockerberoende är något som behöver lyftas, för det verkar som att  du inte kan vara fysiskt beroende av socker. Anser du att det är fel, kommentera gärna nedan, men läs hela detta inlägg först, plus dessa: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11).

Nej du är inte beroende.
Ja du har en trasig relation till mat.

Avsaknaden av eget ansvar

Genom att använda “jag är sockerberoende” som en förklaringsmodell så förflyttar du ansvaret från dig själv till en yttre faktor. Denna yttre faktor kommer att fungera som ett skydd, ett ställe att gömma sig och skylla på något annat än sitt egna val. Ifall du hade varit beroende av socker så hade du i brist av socker börjat trycka skedar med strösocker, honung, sirap och liknande sockerkällor. Allt för att få din ‘fix’.

Att bli medveten om sitt eget ansvar är det första steget till att göra en förändring.

Inom psykologin så används 4 steg till kompetens:
1) Omedvetet inkompetent
Första steget där du inte vet om att du har utvecklingspotential.
2) Medvetet inkompetent
Andra steget vet du om att du har utvecklingspotential men vet inte hur du ska lösa det.
3) Medvetet kompetent
Tredje steget förstår du hur du kan utvecklas och vad du ska göra.
4) Omedvetet kompetent
Fjärde och sista steget så har din utveckling gått så långt att det nu är i din natur, en del av dig och du behöver inte längre vara medveten om det.

Dessa steg kan appliceras på det mesta som behöver utvecklas, om det är något med kosten, arbetet, träningen eller övrigt. Det är omöjligt att förändra en situation du inte är medveten om. Så nu när du är medveten om att sockerberoende inte är ett beroende, acceptera det och börja sök kompetensen för att hantera det.

Forskningen som påstår att du kan vara beroende är gjord på möss och råttor

“In choosing rodents for these studies, scientists tend to select for “sucrose preference” — that is, they pick the animals that have already been exposed to sugar and have already shown that they love it.” (11)

Dessutom så har djuren som är med i studierna blivit utvalda på grund av att forskarna vet att djuren älskar socker. Det är lite som att undersöka hur många i en stad som tränar, och att bara utföra studien med dem som besöker ett gym. Du vet redan innan att dem flesta kommer träna (antagligen alla), precis som när du gör en studie som undersöker sockerberoende och det genomförs på deltagare som redan innan är förtjusta i socker.

Dessutom så betyder inte studier på råttor att samma resultat visas hos människor. Mycket av den senare forskningen kring sockerberoende påstår att ett sådant beroende inte existerar. I alla fall inte ett fysiologiskt beroende.

Förbud skapar begär

Ett uttryck som du alldeles säkert kan relatera till. Vi som människor tenderar att uppleva ett förstärkt begär av det vi ej får. Självklart är nivån av detta begär olika för olika personer samt olika områden. Men för att hålla oss till kost så blir det en ökad psykologisk belastning när vi sätter förbud på livsmedel eller typer av livsmedel. Denna psykologiska belastning kommer påverka individer på olika sätt.

Du kanske känner att förbud är fantastiskt för dig, men många av oss tenderar att gå mot hetsätning när vi förbjuder livsmedel. Hetsätning i den mån att när vi väl äter det som vi haft ett förbud mot så går det till överdrift. Jag vet inte om du kan känna igen dig i det, men när jag personligen sätter förbud på livsmedel så brukar det fungera bra till en början. Men i längden så kan det bli en psykologisk belastning som ökar din stressnivå.

Denna ökning av stressnivån är extra tydlig om du bryter ditt förbud, t.ex. om du lovat dig själv (eller någon annan) att inte äta t.ex. godis. Men du finner dig ändå med handen ner i en godispåse, du börjar få tankarna “eh, nu har jag redan misslyckats så vi kan lika väl äta allt”. När ditt godis är slut, eller kanske dagen efter så mår du dåligt, kanske till och med tendenser till ångest. Detta leder i sin tur till att du kompenserar i form av att: ‘inte äta något’, ‘träna skithårt’, eller på något annat sätt ‘straffa dig’.

Detta beteende leder kan till att du bryter ned dig psykiskt, mår dåligt och skapar en negativ relation till kost. Det startar en ond cirkel och du misslyckas gång på gång med dina mål. Kanske klarar du av det under en period, allt funkar bra… Tills övrig stress i livet blir för stor och motståndskraften för liten.

Vad kan du göra

Det finns få generella lösningar när det kommer till att förändra vanor. Men det finns samtidigt vissa gemensamma nämnare som jag kommer nämna här. Dock vill jag påstå att om ditt problem är stort och du försökt tidigare. Se om du kan få hjälp av psykolog, dietist eller liknande. Vi erbjuder individuell kostrådgivning där vi kan arbeta med din relation till kost. Men då vi ej är psykologer så kommer vi inte behandla bakomliggande orsaken utan istället fokusera på lösningen. Vi kan jobba för att få dig på bättre väg, men inte att lösa grunden. Vilket är mer än tillräckligt för dem flesta.

  1. Ta eget ansvar. Skyll inte på ett beroende, på dina vänner, på din man, din fru, dina barn eller någon annan. Det är du som äter sockret, det är du som gör valet. Ja, det är svårt, du kommer inte alltid att lyckas, men lär dig av dina misstag och jobba framåt. Snart kommer du bli mer kompetent och lösa dina egna problem med sockret.
  2. Ha inte ett förbud mot socker. Istället är det bättre att tillåta sig att äta socker, men göra det med måtta. Gör det när du verkligen vill äta socker. Inte när det är lättillgängligt. Du behöver inte äta godis, kakor eller annan skräpmat bara för att det är framför dig. Genom att tillföra det egna ansvaret och ta bort förbudet så blir det mycket lättare att motstå.
  3. Gör små förändringar. Det är lätt att man vill göra enorma förändringar på en och samma gång. Det går ofta bra en snabbis, men så fort livet blir jobbigt. Kanske ökar arbetsbelastningen, kanske påverkas en av dina relationer eller något yttre förändras. Då blir motståndskraften mindre och stora förändringar svåra att bibehålla.
  4. Gör en förändring i taget. Precis som små förändringar så är det allt för ofta en dum idé att göra många förändringar samtidigt. Det ökar tendensen att misslyckas och gör det svårare att bibehålla förändringen.
  5. Se det långsiktigt. Drastiska förändringar, hårda förbud fungerar. Men de håller sällan i längden, som texten anspelar på så ökar det risken för motsatt effekt, te.x. hetsätning.

Summering

Sockerberoende är inte ditt problem, ditt problem är din relation till maten. Desto snabbare du inser det, desto lättare blir det att göra en förändring. Ta ansvar för din sitation, gör en förändring i taget och se det lånsiktigt. Det är inte enkelt, men helt klart möjligt!

Kontakta gärna oss om du vill ha hjälp att hantera din relation med socker, skräpmat eller på annat sätt vill få en förbättrad hälsa.

// Anders

Relaterade inlägg
Inge relaterade inlägg.

Anders Björk

En hälsoälskande tekniknörd som är beteendevetare, Personlig tränare och kostrådgivare.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: