Personlig utveckling - TED talks - Skynda Långsamt
September 15, 2016

Personlig utveckling – TED talks

Personlig utveckling med hjälp av TED talks.

Det här blogginlägget kommer handla om personlig utveckling, till mig hjälp kommer jag att länka till fem stycken TED talks som jag anser att alla borde sätta sig ner och lyssna på. Varje talk kommer kräva din uppmärksamhet och reflektioner efteråt så ta en i taget och stressa inte igenom dem. Lyssna på ett talk vid lunch eller kanske med ditt morgonkaffe. Om något talk upplevs vara lite jobbigt att lyssna på så är det antagligen väldigt bra för dig.

Lidia Yuknavitch: The beauty of being a misfit

Lidias talk handlar om hur misslyckanden inte behöver vara negativt utan leder till framgång och möjligheter om man tillåter det. Hur ofta vi kan uppleva att vi är på en plats som vi inte förtjänar att vara på. Alla runt oss är så duktiga och kan så mycket… vad gör vi där? En känsla som säkert många varit med om. Denna talk kan vara bra för dig att utvecklas och förhoppningsvis bli mer ödmjuk mot andra människor. Hur vi ofta missar möjligheter som är precis framför oss, för att vi tror att vi inte förtjänar det. Hon berättar om sin historia där hon misslyckats med högskoleutbildningar 2.. eller kanske 3 gånger, men att hon nu är en bästsäljande författare. Väldigt inspirerande talk kring hur det är okej att misslyckas och att försöka lära sig av sina felsteg och ta sig framåt.

Emilie Wapnick: Why some of us don’t have one true calling

Emelie pratar om hur vi blir inlärda att vi borde veta vad vi vill göra när vi blir ‘stora’ redan från när vi var barn. Men hur fantastiskt det är idag att vi kan göra olika saker, testa på olika yrken och hålla på med fler yrken samtidigt. Vi behöver inte längre jobba och gå i pension från samma jobb. Hon pratar om hur förväntan från andra och från oss själva på det vi gör och det vi lägger ner tid på kan ge ångest. Vad vi kan göra åt det och att det inte är fel att byta inriktning, oavsett hur mycket tid, energi och pengar ni lagt ner på det. Får du frågan av någon vad du vill bli när du är stor, eller när du är utbildad, eller vad du ska jobba med så kan du inte svara att du vill hålla på med 2, 3 olika saker. Det kommer tas som fel och att du saknar ambition, när det egentligen är det motsatta. Budskapet från klippet är att vi inte måste välja en sak att fokusera på, utan att vi har möjligheten att välja olika saker och att byta inriktning i livet.  Det är ett helt fantastiskt klipp som alla borde se.

Scott Dinsmore: How to find work you love

Scotts talk handlar om att lyssna på sig själv och att förstå vad det är du vill göra. en nyckelfråga han brukar ställa till vänner och andra som han träffar är ‘Varför gör du det du gör?”. Han snackar om att ta reda på sina kompetenser, sin passion och vad du är duktig på. Hur viktigt det är att reflektera över vad som går rätt och vad som går fel i ditt liv, och hur du kan lära dig av det. Vad kan du lära dig av andra människor och hur kan det påverka ditt liv? Det finns två anledningar till varför du inte kan göra vissa saker, antingen säger du till dig själv att du inte kan… eller så säger någon runt dig att du inte kan… Till slut kommer du börja tro att du inte kan. Så antingen ger du upp eller så kanske du aldrig började. Det är ett väldigt bra talk för att börja ifrågasätta vad du kan göra och hur mycket du klarar av. – ” What is the work you can’t not do?”

Amy Cuddy: Your body language shapes who you are

Amy pratar om hur vårat kroppsspråk berättar för andra vad vi är för person. Vad kommunicerar ditt kroppspråk till mig och vad kommunicerar mitt till dig. “Vår ickeverbala kommunikation avgör hur andra personer bedömer oss”. Fokus på hela TED talket är “powerful people”, hur dem skiljer på sig jämfört med andra och hur du kan bli mer som dem. Det är en fördel att lära sig då då det kommer ge dig bättre förutsättningar ute i livet. Hon lyfter även bevis för hur ditt kroppsspråk kan påverka både dina testosteronnivåer och dina cortisolnivåer (vilket senare blivit ifrågasatt när studien replikerats). Små justeringar kan leda till stora förändringar!

Brené Brown: The power of vulnerability

Brenés talk handlar om hur sårbarhet är otroligt viktigt för att utvecklas och ta sig fram i livet. Hennes talk är fyllt av känsliga ämnen som är jobbiga att tänka på och prata om, men otroligt viktiga för vår utveckling. Det enda som skiljer en person som upplever en hög grad av älskvärdhet och tillhörighet jämfört med en som upplever en låg grad är en sak. Den som upplever en hög grad av älskvärdhet och tillhörighet tror sig förtjäna denna älskvärdhet och tillhörighet. Det vill säga att om du anser dig själv vara värd att älskas, så kommer du uppleva att andra människor älskar dig. Inte lätt när man har det svårt. Hela talket kräver mycket uppmärksamhet och eftertänksamhet. Hur ‘vulnerability’ eller sårbarhet är grundläggande för utveckling och hur du borde omfamna det. Oavsett vilken kontakt du skapar, eller vilket steg du tar i livet så är alla bra steg fyllda av sårbarhet. Du bör se på sårbarhet som ett tecken på att du tar rätt steg för personlig utveckling. Detta talk kan vara det bästa av alla fem jag delar.

You can do it.

Hoppas ni tar er tid att gå igenom alla videos och finner inspiration att söka mer information. Vi behöver ta hand om oss själva och vår personliga utveckling och TED talks är ett enkelt sätt att börja söka ny information och ny kunskap som kan hjälpa oss framåt. Det är helt gratis och finns väldigt mycket vettig information.
Här är deras hemsida: http://www.ted.com/

 

Relaterade inlägg
Inge relaterade inlägg.

Anders Björk

En hälsoälskande tekniknörd som är beteendevetare, Personlig tränare och kostrådgivare.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: