Vikten av vikten - Skynda Långsamt
September 7, 2017

Vikten av vikten

Nio månaders väntan och dagen är äntligen kommen. Du föds. 52 centimeter, 3467 gram. ”Det här var minsann en frisk och kry bebis” säger barnmorskan. Fysiologiskt sett frisk ja, psykologiskt sett – början till livslång ångest och onödig fixering kring din vikt.

På ena sidan av myntet finner vi vikten – bördan och vetskapen, huruvida din vikt representerar ”det normala” eller vad du anses bör väga i förhållande till din längd eller andra. På andra sidan finns en fråga: Hur viktigt eller vilken betydelse har egentligen vikten? Kan vi verkligen mäta resultat om vem som lyckats bäst med hjälp av vikt?

Alla vet hur mycket 1 kilo är. Alla vet hur tungt det är att hålla 1 kilo i handen. ”Jag gick ner 12 kilo på 4 veckor” – Stor rubrik och väldigt många känner sig självklart träffade, alla vet ju hur mycket 12 kilo är, svin mycket! Väldigt många klickar sig också vidare för att läsa mer om denna mirakelkur i hopp om att själva gå ner i vikt.

Gå ner i vikt. Kommer detta gör dig gladare och mer nöjd med dig själv? Vi leker med tanken att du tappat 8 kilo, men din kompis har endast tappat 5 kilo. Vem av er har lyckats bäst? Folk fokuserar troligtvis på vikten och de flesta hade nog sagt att du är vinnaren. Vad dessa kilon som du tappade bestod av är det väldigt få som bryr sig om. Du ändrar ditt påstående och säger istället: Jag har tappat 3 kilo fett, men min kompis har tappat 4 kilo fett. Folk fokuserar fortfarande på vikten, och givetvis har din kompis lyckats bäst.

Vågen visar att du har gått ner 8 kilo, men endast 3 kilo är fett. Din kompis däremot har gått ner 5 kilo, men 4 kilo av dessa är fett. Beroende på hur du lägger upp detta kan du framstå som den som lyckats bäst eller den som lyckats sämst. Nu ändrar vi den fantastiskt lockande och stora rubriken till: ”Jag gick ner 2 kilo fett på 4 veckor!” Folk fokuserar återigen på vikten, ingen tycker det låter särskilt intressant och klickar inte vidare för att läsa mer. Nu kom vi även in på ett sidospår, Clickbait – konsten att döpa en artikel till något som lockar så många läsare eller klick som möjligt. En sån här rubrik hade troligtvis inte lyckats särskilt bra på Aftonbladet.

Någon som rasar i vikt väldigt fort tenderar till en början att tappa en stor del vätska. Om personen inte sköter sin kost och istället ”svälter” sig själv genom att äta väldigt få kalorier samt inta en låg proteinmängd, tenderar också en stor mängd muskler försvinna i processen.

Först och främst, muskler vill ingen förlora. Hur stor vikt du än lägger vid din vikt är muskler fortfarande inget du vill gå miste om. Muskler tar tid att bygga upp och förmågan att bygga nya muskler avtar även med åldern. Fett å andra sidan går väldigt snabbt att få tillbaka, nästan lite för snabbt ibland. Till skillnad från muskler så fyller fett ingen ”praktisk” funktion, om nu inte en svår svältperiod skulle inträffa i Sverige, vilket i nuläget känns ganska orimligt när vi har tillgänglig mat i vartenda gatuhörn.

För genomsnittet är vikt fortfarande ett så pass stort och vedertaget mått på framgång och resultat att vi kan låta oss luras till nästan vad som helst. Allt från mirakelkurer till den hetaste diet-trenden. Så länge någon påstår sig ha gått ner i vikt med hjälp av dem så är vi sålda.

Det är dags att börja tänka om. Släpp fokus på vågen för ett tag. Det finns så mycket bättre sätt att se om någon gjort framsteg eller ej. Rent viktmässigt är fettmassa eller fettprocent mycket mer korrekt och väsentligt än den totala vikten. Hur får vi reda på detta då? Det finns självklart instrument som mäter kroppssammansättning, men väldigt få har tillgång till dessa dagligen.

Därför vill jag nu slå ett slag för centimeter och ett hederligt måttband. Det är dags att prioritera det framför vågen. När en person ska genomgå en förändring i livet i hopp om att kanske tappa några kilon här och där kan dem vecka in och vecka ut stå stilla i sin vikt. Däremot minskar måttet kring midja, höft och mage med flera centimeter. Detta måste ju vara ett tydligt resultat på att allt går i rätt riktning, eller hur?!

I mångas ögon är detta tyvärr inte ett tillräckligt bra mått på att det faktiskt händer något. Sluta upp med det! 5 centimeter kring midjan skulle kunna betyda att dina jeans du inte kunde använda helt plötsligt sitter som en smäck. Låt förändringen ta tid och inom tid kommer även vikten minska.

För att komma tillbaka till när du mättes för första gången, 52 centimeter lång, minns du? Det är dags att ta vid där allt började en gång i tiden. Vi råkade dock fastna för det där andra, vikten. Lägg nu vikten på något annat.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade inlägg
Inge relaterade inlägg.

Viktor Liljedahl

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: