Proteinpulver förbättrar kroppskompositionen hos kvinnor - Skynda Långsamt

Proteinpulver förbättrar din kroppskomposition

Det visar en ny stor systematisk genomgång av forskningslitteraturen där ute. Forskare från Oxford har sökt igenom 1845 studier och valt ut 276 som följde deras standard. Av dessa 276 studier så var det bara 13 RCT (Randomiserade och kontrollerade studier) studier med 28 grupper som fyllde alla kriterier. Varför det blir så många bortfall är att det finns enormt mycket studier som är dåligt utförda. Vilket gör att vad en studie säger är ofta irrelevant, men en översiktsartikel som denna är mer tillförlitlig då det är fler artiklar som gås igenom.

Överlag så gav proteintillskott en positiv effekt

De har kollat på vassle tillskott (whey protein) och ser tydligt att proteintillskott ökar mängden muskelmassa hos kvinnor. Däremot så försvinner denna effekt när de enbart kollar på studier där deltagarna styrketränade. Vad det kan bero på kan vara flera olika anledningar. Jag tror att det kan bero på att styrketränande personer rent generellt bryr sig lite mer om mängden protein de äter. Dvs denna positiva effekt av proteinpulver snarare kommer från ett högre intag av protein än att det är från ett tillskott. Att styrketränande kvinnor redan ser över sin kost mer än de som inte styrketränar och där även prioriterar ett högre proteinintag. 

Störst effekt syns vid energiunderskott

Att det är fördelaktigt att få i sig ordentligt med protein under en kosthållning som har avsikt att minska i fett, eller att tappa vikt är ganska så säkert idag (1, 2). Så om ditt mål med en viktminskning är att tappa fett (vilket i mitt huvud är det intressanta) så är det en stor fördel att höja ditt proteinintag. Detta oberoende om du styrketränar eller inte, då fördelarna är mycket stora. Förutom att det kommer hjälpa dig att bibehålla mer fettfri massa, så kommer det också hjälpa dig att vara mätt och belåten från dina måltider. Inte för att hunger och att känna sig otillfreds är farligt, men det är inte den känsla jag vill gå runt med hela dagen under diet... 

Ett högt proteinintag är fördelaktigt oavsett om du styrketränar eller inte.

Det finns flera artiklar på nätet som lyfter att det skulle vara farligt med ett högt proteinintag. Att det på något sätt skulle vara farligt för vår lever, och kollar vi till dagens forskning så finns det inget stöd i det påståendet. Du kan läsa mer om det på precision nutrition, eller här. Däremot finns det flera vinster, t.ex. att du enklare håller en bättre kroppskomposition. Det innebär att fördelningen av fett och muskler är mer fördelaktig för din hälsa. Vinsten du får under diet, att du bibehåller en större mängd muskelmassa om ditt proteinintag är högre är även där om du ligger i kaloribalans eller överskott. Denna positiva effekt är genomgående oavsett om du styrketränar eller inte. 

Är det proteinpulver eller proteinintag som är viktigt?

Det går inte med säkerhet att säga, men det verkar mer vara det totala intaget av protein som är det relevanta och inte om det är ett tillskott eller inte. Det innebär att det inte är en effekt av proteinpulver, utan snarare en effekt av att få i sig mer protein som bidrar till dessa positiva effekter. Det är iaf den slutsatsen jag drar av denna studie, vilket innebär att den inte kommer med något som vi inte redan visste. Däremot är det positivt när det ytterligare stärker det som den övergripande mängden studier pekar mot. 

Sammanfattning

Om du vill bibehåll en bättre kroppskomposition så finns det många fördelar med att se till att du har ett stort intag av protein. Vi pratar inte om behov för kroppen utan för att optimera våra förutsättningar, vilket vi har möjlighet att göra. Proteinpulver hade ingen positiv effekt hos de deltagare som ej låg i energiunderskott, dvs om du får i dig ordentligt med energi och ditt proteinintag är högt så kommer det inte tillföra något. Proteinpulver (vassle) är bara protein som man plockat ut från mjölk, torkat och blandat med smak. Det är alltså inget magiskt utan ett enkelt, billigt och smidigt sätt att höja proteinintaget i kosten. 

Förtydligande:
Proteinpulver är alltså inte bättre än protein från annan källa. Men ett högre proteinintag, speciellt under diet är att föredra.

Relaterade inlägg
Inge relaterade inlägg.

Anders Björk

En hälsoälskande tekniknörd som är beteendevetare, Personlig tränare och kostrådgivare.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: