Frukt och Grönsaker till varje måltid - Skynda Långsamt

Frukt och Grönsaker till varje måltid

Vi lever i en värld där något måste vara boven eller anledningen till att du inte går ner i vikt eller mår dåligt. Gluten, socker, rött kött, kolhydrater, läsk… Ja listan är oändlig och samtidigt ute och cyklar.

Vad du väldigt sällan hittar på denna lista av farliga livsmedel eller råvaror är Grönsaker och frukt (bortsett från de som tror att frukt bara är socker, vilket det absolut inte är). Det finns nog ingen känd ”diet” eller tro som någonsin förbjuder frukt eller grönt eller pratar illa om det. Livsmedelverket rekommenderar att du äter minst 500 gram grönsaker och frukt om dagen, då håller du dig hälsosam enligt dem – Bra råd!

Eat your greens”  

-Klassiskt citat inom fitnessvärlden, men som hör hemma minst lika mycket hos normalsvensson.

Om du inte råkade var lite unik som barn och älskade grönsaker, så minns du säkert mamma eller pappa som tjatade om att du minsann skulle äta dina grönsaker. Skit tråkigt och äckligt ju! Men om du bara visste hur bra din kropp mår när du får i dig grönt på en daglig basis.

Vitaminer, mineraler, fibrer och ett förbättrat immunsystem är kanske det första man tänker på när det gäller Frukt och grönt, men en annan viktig poäng är volymen på maten, och därför också mättnadskänsla. Ur en hälsoaspekt så anser vi här på Skynda Långsamt att en måltid blir komplett först när någon form av grönsak eller frukt tillförs.

Vad händer när du äter Frukt och grönsaker till varje måltid?

  • Du ökar ditt intag av viktiga mineraler, vitaminer. (Ökat immunförsvar)
  • Du ökar ditt intag av fibrer (Dina tarmar jublar och mår bra).
  • Du får lov att äta stora måltider som gör dig mätt! (Snåla inte med grönsakerna)

Om du just nu befinner dig i läget av att du knappt äter några grönsaker eller frukt är det en smart idé att succesivt öka intaget för att minska problem med magen. T.ex. Lägg till grönt/frukt till lunch första veckan, och därefter addera det till middagen veckan efter.

På Skynda Långsamt arbetar vi inte med excelformade kostscheman som säger: Ät detta, ät det vid denna tidpunkten, punkt. Istället arbetar vi med vanor, för att bygga upp en långvarig rutin kring kosten som tillåter att Du själv lär dig och tar eget ansvar. På så vis får Du med dig verktyg som håller länge. Frukt och Grönsaker till varje måltid är en av grundvanorna hos oss på Skynda Långsamt, som deltagarna i den pågående gruppcoachingen arbetat med i 11 veckor kombinerat med andra vanor. Håll utkik efter fler kommande vanor!

Njut av klippet, skratta lite och glöm inte: Eat your greens!

Relaterade inlägg
Inge relaterade inlägg.

Viktor Liljedahl

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: