Tips för en sund kosthållning vid juletider - Julmat och hälsa

En sund relation med julen och dess mat

Julen kommer, julbord med jobbet, skumtomtar och pepparkakor finns överallt. Glöggmingel, adventsfika, lucia, skolavslutningar och julhelg med familj och vänner, osv osv osv. Jag får frågor hur man ska tänka? och hur man ska göra?
Det är inte alltid enkelt och i många fall tänker vi kortsiktigt. Den här texten kommer främst rikta sig till dig som  just nu igång med en förändrad kosthållning med avsikt av att tappa fett eller bibehålla din vikt. Är detta inte du så kan du fortfarande få ut lite tankar och idéer härifrån. 

Jag kan börja med att säga att vad du gör en dag kommer inte påverka det du jobbar med över en längre tid. Dvs vad du gör på julafton kommer inte märkvärt påverka vad du gjort senaste veckorna och veckorna efter. Om något så ger det dig mer energi att använda i träningen. Om du däremot tar varje tillfälle att äta pepparkakor, lussekatter, festmåltider så kommer det påverka ditt arbete. Jag tror inte på förbud, däremot tror jag på att välja dina tillfällen.

Rent psykologiskt kan det vara enorma fördelar med att ha extra mysigt under julen, framförallt med kärlek men utan tvekan med mat. I vårt samhälle kopplar vi högtider med stora festmåltider, fantastiskt! Till och med ypperligt för vår hälsa... om vi håller dem vid festmåltiderna. Det är vad du gör i vardagen som har den stora effekten på din vikt, din hälsa och din framtid. Det är alltså inte Julbordet, påskbordet, midsommarfesten osv, utan den tiden där mellan. 

Mitt tips för dig är därför att välja dina tillfällen, och utnyttja dem väl. Vad är viktigast för dig? Pepparkakan på jobbet eller pepparkakan med familjen? Att verkligen njuta och slappna på julafton eller att smånjuta dagligen under veckorna innan?

Skynda Långsamt jobbar med att sprida sunda vanor och en sund livsstil. Vi har redan skrivit en del blogginlägg om de vanor våra klienter får arbeta med, och vi har som avsikt att dela alla. På så vis så kan alla få möjligheten att förändra sin livsstil till det bättre. Till dig som idag arbetar med dessa vanor är mitt råd att leva efter vanorna så mycket du kan under juletiderna. Men på julafton släpp alla vanor, alternativ behåll 1 eller 2 av dem. Dagen efter så kan du lägga till 1 vana, dagen efter det 1 till osv, snart är du tillbaka där du var innan jul och vet du var? Du har inte tappat någon tid i arbetet mot en sundare livsstil, snarare har du vunnit tid! Det enda som händer är att du har extra energi i träningen och du mår bättre psykiskt. Släpp all ångest och bara äg livet!

Du gör inte en förändring under 8 veckor, du gör en förändring för att bibehålla den under 5år, 10år, 20år. Vad gör 1 dag av 365? vad gör 5 dagar av 365? 

Om du har 350 fantastiska dagar per år, vad kommer 15 högtidsdagar då göra på din vikt? Din hälsa? Dina resultat? 15 dagar är 4% av året... Det kan täcka jul, födelsedagar, midsommar, den där dejtingkvällen på sommaren osv osv osv.  Säg att du har 2 sånna dagar i månaden, det ger dig 24 dagar per år, vilket motsvarar 6.5% av året, hur stor effekt tror du det kommer ha?

Däremot om du har 300 dåliga dagar och sen kör du 2 månader strikt diet... då har du 17% hårda  dagar på året och 83% dåliga dagar på året.. gissa hur det långsiktiga resultatet blir då?

Lev väl, men välj dina stunder, välj dina dagar och ta vara på dem. Vad du gör på julafton och dagen efter julafton kommer inte påverka vad som händer följande år. Julafton är 0.2% av året.... Njut, ät, och om du vill, behåll 1 eller 2 vanor även där. Om du lyckas hålla släppa all ångest kring maten på högtider, då har du kommit långt. 

Gör du som alla andra så blir du som alla andra. Våga vara annorlunda, våga vara dig själv. 

Hur får detta dig att tänka?

Relaterade inlägg
Inge relaterade inlägg.

Anders Björk

En hälsoälskande tekniknörd som är beteendevetare, Personlig tränare och kostrådgivare.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: