- in Blogg , coaching by Viktor Liljedahl
Varför din diet inte fungerar.
”Varför äter inte bara folk mindre och tränar mer?” Detta var något som fysikern Kevin Hall undrade över när ekvationen för ”kalori in- kalori ut” alltid varit självklar för honom. Detta stämmer om man förenklar bekymret med viktminskning, men frågan som kvarstår är dock, är detta hela sanningen? Eller finns det mer att ta hänsyn till?
Kroppen är väldigt komplex, och den sköter sig oerhört bra på egen hand. Vad kroppen inte gillar är dock att förlora för mycket fett. Det är helt enkelt en överlevnadsreflex. Så vad händer när du försöker ta nya tag och sätta det där nyårslöftet i bruk och gå ner i vikt genom att äta mindre än vad du gör av med? Ekvationen: Kalori in- Kalori ut blir negativ, och du kommer troligen gå ner i vikt om detta bibehålls. Men vad gör kroppen om denna viktminskning fortgår allt för länge? Jo, den kommer göra allt den kan för att få tillbaka det fett du tappat.
För att bevisa just detta studerade Kevin Hall (som nämndes i början), 14 deltagare i tv-programmet Biggest Looser. Lång historia kort, 13 av 14 deltagare hade gått upp mer än hälften av den vikt dem förlorat i programmet, och 4 deltagare vägde mer än vad dem gjorde innan programmet. Detta får nog vem som helst att tappa motivationen, men att hitta ”lösningen” till övervikt är ett av de högst prioriterade ämnena i dagens samhälle. Väldigt stor del lider av övervikt och fetma, och vid det här laget vet alla vilka risker det har. Typ 2 diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt depression är bara några av de problem som kan orsakas av övervikt och fetma.
Hur ska man då gå tillväga?
Träning och motion är som du säkert vet, oerhört viktigt och bra för hälsan, t.ex. hålla hjärta, skelett och blodkärl friskt. Vad däremot ledande forskare inom området äntligen kan vara överens om är att just träning/motion inte är något pålitligt sätt att bibehålla låg fettmassa långsiktigt.
”Börja träna, då går du ner i vikt” ”Jag måste börja träna mer för att gå ner i vikt”
Känner du igen dessa uttalanden? Har du själv sagt det eller hört någon säga det? Tyvärr stämmer dem inte särskilt bra. Forskningen säger tvärtom. Men för att stärka vad som står ovanför. Träning, motion och fysisk aktivitet ÄR oerhört viktigt för hälsan, att hålla oss friska och krya. Men låt oss ej blanda ihop det med viktnedgång.
När det kommer till olika dieter, t.ex. Paleo, 5:2, LCHF eller vilken det än är så är den ”bästa” dieten för dig, mest troligen inte den bästa för din vän, eller granne. Olika personer reagerar olika, vilket kommer ge olika resultat. Kosten måste individanpassas.
Även om kroppen gör allt den kan för att ”sabotera” din viktminskning, eller snarare, minskar dina förutsättningar att bibehålla en ny vikt, är detta inte hela sanningen heller.
Det finns faktiskt personer som lyckas, tro det eller ej. Det är rätt många som lyckas hålla sin vikt, eller lyckas hålla fast vid en diet. Den stora skillnaden är att vissa personer verkar lyckas med alla dieter dem testar – Det varierar helt enkelt från person till person.
Det är här psykologin kommer in i bilden
”Det är inget magiskt med vad dessa personer gör, att lyckas hålla sin vikt, eller följa en viss diet. Vad alla dock har gemensamt är att alla varit tvungna att göra någon form av förändring i deras dagliga beteende – ändra sina vanor” – Rena Wing, professor i psykiatri och mänskligt beteende på Brown University.
Dem vanligaste svaren som Rena Wing får av folk som lyckats hålla sin vikt är:
– Jag äter frukost varje dag,
– Jag väger mig med jämna mellanrum,
– Jag spenderar färre än 10 timmar framför tv:n per vecka
– Jag motionerar i snitt en timme om dagen.
Vad som också verkar vara en bidragande faktor, är att en majoritet av personer med en långvarig viktminskning har något mer än en smal midja som motiverar dem, t.ex. önskan om att leva ett längre liv, kunna spendera mer kvalitetstid med sina nära och kära eller bara känslan av att känna sig frisk och kry. För någon kan förmågan att klara av vardagssysslor vara en nog stark motivationskraft att fortsätta med sina vanor och rutiner gällande kost och motion.
Ett viktigt budskap när det gäller viktminskning är att inte lägga all fokus på just vikten, dvs. vad vågen visar. Forskare menare att man bör istället sträva mot hälsomål, vilket kan ge bättre resultat. När du lägger all din fokus på vikten, kan det leda till att du struntar i diverse förändringar som skulle ha varit positiva.
Dr. Yoni Freedhoff är expert på fetma och arbetar på The Bariatric Medical Institute, som ligger i Ottawa, Kanada. Kliniken specialiserar sig på just övervikt och fetma där allt individanpassas för klienten. Om en klient har problem i vardagen, då görs förändringar för att passa in. ”Alla som är här gör saker på sitt eget sätt” säger Dr. Freedhoff.
”Ju mer vi försöker få folk att påbörja en diet utan att ta hänsyn till individen, desto högre är risken att vi stöter på problem. Därför ägnas en stor del av mötena med klienten till att prata om klientens dagliga sysslor, socioekonomiska status, mentala hälsan, hur trygga dem känner sig i köket osv.” – Dr. Yogi Freedhoff
Detta tankesättet och tillvägagångsättet återspeglas väldigt mycket här på Skynda Långsamt. Alla klienter har sina egna utmaningar, sina egna mål och sina egna vägar att ta. Därför är den individanpassade biten oerhört viktig och något vi värdesätter här på Skynda Långsamt.
Vidare läsning finner du här.