Behöver du äta innan du tränar? Är det kanske en placeboeffekt?

Behöver du äta för att orka träna?

Känner du att du måste äta innan du tränar?
Kanske är det mer en psykologisk effekt än en fysiologisk effekt. Det vill säga, tanken av att du ätit ger dig prestationsökningen, inte den faktiska maten du ätit. Det genomfördes en liten studie där 13 erfarna cyklister fick genomföra 3 experiment. 

Testet
De fick cykla 10 minuter som uppvärmning, följt av ett 20minuter test. Genomföra detta vid 3 tillfällen med följande förutsättningar

1) På fastande mage, enbart vatten fick intas innan träning
2) De fick en frukost innehållande kolhydrater, 2g kolhydrater per kg kroppsvikt.
3) De fick en placebofrukost som matchade #2 textur och smak. Men som inte innehöll energi

Nu till det spännande resultatet
Både test 2 och 3 gav bättre resultat än om de inte åt något alls. Vilket antyder att prestationsökningen som kom från att äta frukost är mer en psykologisk boost än en fysiologisk boost. 

Vad kan du få ut av denna informationen?
Först vill jag bara säga, Ja, du behöver äta mat för att orka träna och prestera. Ja mat förbättrar din prestation, däremot så behöver du kanske inte mellanmålet innan träningen för att orka genomföra passet, eller så behöver du inte frukosten innan din morgonträning. Med det sagt så menar jag inte heller att du behöver hoppa över måltider, utan jag vill bara nyansera det hela. Få dig att tänka en extra gång: behöver jag verkligen äta nu, eller är jag bara sugen för att jag brukar äta innan jag tränar? 

Din kropp har lager av energi som täcker de allra flesta träningspassen, det är få motionärer som tränar så hårt att glykogenlagren i kroppen töms helt under träningspasset. Men är du en person som tränar mycket och ofta så är det troligtvis en god idé att äta i förebyggande syfte, men det gäller inte oss andra. 

Hur får denna information dig att känna?
Är det provocerande eller känner du igen dig? Jag vet med mig att förr så kunde jag äta något bara för att jag skulle träna, även fast jag redan ätit 2 ordentliga måltider den dagen. Nu för tiden så låter jag min hunger styra mitt matintag. Något som var läskigt till en början men skönt nu när jag börjat lyssna på kroppen. I perioder så behöver jag däremot följa klockan, detta då jag är dålig på att lyssna på min kropp när jag är stressad (precis som många andra). 

Kommentera gärna med tankar, feedback och frågetecken. 

Relaterade inlägg
Inge relaterade inlägg.

Anders Björk

En hälsoälskande tekniknörd som är beteendevetare, Personlig tränare och kostrådgivare.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: