Att tappa fokus på det viktiga - Skynda Långsamt

Att tappa fokus på det viktiga

Vad gör du när det inte går som du tänkt? När planen inte riktigt fungerar längre? Eller när det blir lite motigt? Enkla utvägar och tillfälliga lösningar brukar vara det som de flesta av oss vill ha.

Träningen går hur bra som helst, du håller dig till träningsschemat, du känner dig stark och allt känns toppen. Ett par veckor senare börjar motivationen tryta. Den där glöden finns inte där och soffan där hemma blir mer och mer tilltalande.

– Du byter träningsschema eller träningsform. Allt känns bra igen.

Du vill mer än gärna tappa ett par kilon och vill strukturera upp din kost och rutiner. Du undviker att småäta, lagar större delen av maten själv och försöker göra medvetna val när du äter och handlar mat – allt går som på räls och vågen visar mindre. Tre veckor senare lagar du sällan mat, du äter oregelbundet och handlar mest det du vill ha för stunden.

– Du söker upp ett nytt kostupplägg och börjar följa det slaviskt. Åh vad skönt, nu känns allt bra igen. Nu jäklar ska vi ner i vikt!

Vad det än är vi människor försöker hålla oss till, kost, träning eller kanske jobb, finns tendensen av att tröttna och tappa motivationen. Som om det inte vore nog, blir lösningen på det uppenbara problemet (Kost- eller träningsschemat fungerar ju inte) att vi söker oss till nya kostupplägg eller träningsupplägg.

Både kost- och träningsresultat tar tid. Ibland väldigt lång tid, och hela idén med kost och träning är att det inte ska vara en ”quick-fix”. Trots detta är väldigt många benägna att byta kost- eller träningsschema innan det tidigare hann ge någon effekt.

“Trots detta är väldigt många benägna att byta kost- eller träningsschema innan det tidigare hann ge någon effekt”

 

Ta dammsugning som exempel. Vissa dagar är det helt OK, andra dagar är det ”acceptabelt”, medans ibland är det fruktansvärt tråkigt och tanken på att ta fram den djävulska maskinen lockar inte det minsta.

– Vad gör du? Går du till närmaste affär och handlar en ny dammsugare? Byter du taktik och börjar sopa golvet med kvast? Tveksamt, eller hur? … Du vet innerst inne att dammsugaren du har fungerar som den ska, och det är det bästa alternativet som finns för att få bort smuts från golvet. Du tar dig i kragen och ser till att dammsuga.

Bland alla olika varianter där ute, så finns det bara ett tränings- och kostschema som faktiskt fungerar – Det du kan hålla dig till, och som varar länge (helst livet ut). Följsamheten är den väsentliga faktorn i detta mysterium.

Våga tänk långsiktigt, men gör det bästa utav varje situation och dag. Stirra dig inte blind på ett unikt mål, en vikt eller en ideal kropp. Se istället varje dag som ett mål där du bockar av om du uppnått det du hade tänkt eller inte. Skulle du göra råka göra ett litet snedsteg? Lugn, världen går inte under, jag lovar.

Så, kort och gott, Låt det ta tid… (Rom byggdes inte på en dag).

 

Relaterade inlägg
Inge relaterade inlägg.

Viktor Liljedahl

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: